Ο Αμπελώνας

Το κλίμα

H Aττική, βρέχεται ολόγυρα από θάλασσα. Η ευεργετική θαλάσσια αύρα δροσίζει τα ζεστά καλοκαίρια ενώ οι χειμώνες είναι ήπιοι. Παράλληλα οι ορεινοί όγκοι της Πάρνηθας και της Πεντέλης την προστατεύουν από τους ψυχρούς ανέμους.

Στην Αττική οι ηλιόλουστες μέρες είναι πολλές και οι υψηλές τιμές ηλιοφάνειάς είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 18ο C. Το ξηροθερμικό κλίμα της Αττικής εξασφαλίζει υγιείς αμπελώνες, απαλλαγμένους από ασθένειες, χωρίς την ανάγκη τεχνητής φυτοπροστασίας , καθώς οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες.

Το έδαφος

Η μεγάλη ποικιλία εδαφών , κυρίως ασβεστολιθικά και αργιλώδη διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια από την αρχαιότητα. Τα εδάφη της περιοχής δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμα, με αποτέλεσμα τα αμπέλια να δίνουν καρπό συμπυκνωμένο και μεστό.

Ο Αμπελώνας

Ο Αττικός αμπελώνας έχει έκταση σήμερα 63.000 στρέμματα και είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος μονοποικιλιακός αμπελώνας της Ελλάδας. Τα αμπελοτόπια του Κορωπίου είναι μέρος του μεγάλου αυτού αμπελώνα. Η μεγάλη ηλικία των αμπελώνων που ξεπερνά τα 50 έτη και ο τρύγος που γίνεται χειρονακτικά είναι αυτό που χαρακτηρίζει και προσδίδει την ιδιαιτερότητα της περιοχής του Κορωπίου.

Οι ποικιλίες

Το Σαββατιανό είναι η κυρίαρχη ποικιλία και ο πρωταγωνιστής του Αττικού αμπελώνα . Αρχαία ποικιλία που λόγω της αντοχής της στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες της αττικής γης, επικράτησε και δίνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την ποιότητα τους όχι μέσω του εντυπωσιασμού αλλά μέσω της πραγματικής τους αξίας. Ως προς τα γευστικά χαρακτηριστικά του Σαββατιανού, το πλούσιο σώμα καθώς και η ισορροπημένη οξύτητα πλαισιώνονται από αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων καθώς και αρώματα λουλουδιών.

Από Σαββατιανό παράγεται, και το φημισμένο κρασί της περιοχής η Ρετσίνα

Η Ρετσίνα είναι κρασί που χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση με μέτρια οξύτητα και μακρά επίγευση. Εντόνα αρώματα μαστίχας, βοτάνων , ροδάκινου και λευκών λουλουδιών με λαμπερό κίτρινο χρώμα.

Καλλιεργούνται επίσης σε μικρότερη κλίμακα ελληνικές και ξένες ποικιλίες όπως οι λευκές Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc και οι ερυθρές Αγιωργήτικο, Μerlot, Syrah, Grenache Rouge.