Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου μπορείτε κατόπιν συνεννόησης να ξεναγηθείτε στους χώρους του οινοποιείου και στον μουσειακό χώρο του παλαιού εμφιαλωτηρίου, να θαυμάσετε τον αρχαίο ληνό του 350 π.Χ. που εκτίθεται στον προαύλιο χώρο.
ΑΡΧΑΙΟΣ ΛΗΝΟΣ (ΠΑΤΗΤΗΡΙ)
Ο αρχαίος ληνός ανακαλύφθηκε από την εφορεία αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής νοτιοανατολικά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών. Ο ληνός χρονολογείται στο 350-250 π.Χ. και είναι μέρος ενός κτιριακού συγκροτήματος. Ο εντοπισμός ενός ληνού στη θέση αυτή όπου μέχρι και σήμερα εκτείνονται αμπελώνες επιβεβαιώνει ότι η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή, αποτελούν μια από τις σημαντικές διαχρονικές ασχολίες των κατοίκων των Μεσογείων. Ο ληνός μεταφέρθηκε στη νέα του θέση στο προαύλιο του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, σε έναν χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την οινοποιία. Για την παρουσίαση του πατητηριού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η Αρχαιολογία “δικτυώνει“ τα Μεσόγεια» στο Παλαιό Εμφιαλωτήριο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του πατητηριού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016. Διάρκεια έκθεσης έως 30 Ιουνίου 2017
Η έκθεση περιελάμβανε ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από τις πρόσφατες ανασκαφές της ΕΦΑΑΝΑΤ που εκτελούνταν στο πλαίσιο του αρχαιολογικού υποέργου «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες». Η διενέργεια 160 σωστικών ανασκαφών (2013-2016) στα 120 χλμ. που εκτείνεται το έργο ΕΣΠΑ «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου-Παιανίας», έφερε στο φώς πλήθος αρχαιολογικών θέσεων και ευρημάτων, τα οποία έρχονται να εμπλουτίσουν σημαντικά τις γνώσεις μας για την πεδιάδα των Μεσογείων, μια περιοχή με συνεχή κατοίκηση από την 6η χιλιετία έως και τον 16ο αιώνα μ.Χ.